Ιστορία

Σημαντικότεροι σταθμοί
1978

Η "Επιχείρηση Καρβούνης", με έδρα στην Ελεούσα (Μπισδούνι), του δήμου Ζίτσας Ν.Ιωαννίνων, δραστηριοποιούνται όχι μόνο στο νομό Ιωαννίνων, αλλά και σ' ολόκληρη την Ήπειρο και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το ταξίδι όμως της Επιχείρησης Καρβούνης στον χώρο της εστίασης, αρχίζει το 1978 από τον Νίκο και την σύζυγό του Βασιλική Καρβούνη, την αγαπημένη σε όλους Βασίλω, όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν. Μέχρι το 1978, και για χρόνια αργότερα, ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα, όπως και όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Ελεούσας. Ήταν καπνοπαραγωγοί και αγροκτηνοτρόφοι. Ο Ν. και η Β. Καρβούνη παρήγαγαν κι αυτοί καπνά, κηπευτικά, σταφύλια και το δικό τους κρασί και τσίπουρο. Στην πορεία δημιούργησαν τη δική τους αγροτοκτηνοτροφική μονάδα. Κοινωνικοί και καλοσυνάτοι άνθρωποι οι Νίκος και Βασιλική συμμετείχαν σε κοινωνικές και πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις. Συναντήθηκαν σ' αυτές χωριανούς, κατοίκους άλλων χωριών του λεκανοπεδίου. Ιδιαίτερη ήταν η συνάντησή τους και νέους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με την παρότρυνσή τους, και ιδιαίτερα του Αλέκου Ζούκα φοιτητή και πολύ καλού τους φίλου, αποφάσισαν να οργανώσουν σε απλή, αλλά ζεστή μορφή στο ισόγειο του σπιτιού τους, ένα ΜΙΚΡΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ για τους φίλους αρχικά. Εκεί άρχισαν, σιγά - σιγά να σερβίρουν τα δικά τους κρασί και τσίπουρο και μεζεδάκια από τα δικά τους αγροτοκτηντροφικά προϊόντα. Το μικρό αυτό καφενείο έγινε γρήγορα το ΚΟΥΤΟΥΚΑΚΙ χωριανών, φίλων από άλλα χωριά, νέων και φοιτητών από την πόλη των Ιωαννίνων. Ο χρόνος για ψυχαγωγία και ραχάτι ήταν λίγος. Στην πορεία το μικρό αυτό καφενείο έγινε "ΤΑΒΕΡΝΕΙΟ" και τελικά "ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ". Η ταβέρνα βρισκόταν στο κέντρο της Ελεούσας, Πολυτεχνείο 15 και μπροστά της ήταν η κεντρική πλατεία της Ελεούσας με τον αιωνόβιο Πλάτανο. Στην πλατεία βρισκόταν το κοινοτικό κατάστημα, κοινότητας Ελεούσας, που το 1999 έγινε το πρώτο δημαρχείο του Δήμου Πασσαρώνας. Οι θαμώνες στην Ταβέρνα Καρβούνη απολάμβαναν τους υπέροχους μεζέδες - φαγητά, κρασί και τσίπουρο, που παρήγαγε η οικογένεια Καρβούνη από ντεμπίνα την ντόπια ποικιλία σταφυλιών. Λειτουργούσε η Ταβέρνα κυρίως τα βράδια των χειμωνιάτικων μηνών. Γιατί οι Νίκος και Βασιλική Καρβούνη, όπως και όλοι οι κάτοικοι της Ελεούσας, τους άλλους μήνες, ασχολούνταν με αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες, κυρίως με την καλλιέργεια των καπνών, αλλά και με οικοδομικά επαγγέλματα. Έγινε η ταβέρνα γρήγορα το στέκι για την περιοχή για όλους τους μήνες του χειμώνα.

1980

Το 1980 φίλοι - θαμώνες ονομάζουν το στέκι σε "ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ" και με το όνομα έγινε γνωστή σε όλους και παντού. Με τον χρόνο η Ταβέρνα κατακλυζόταν από θαμώνες, και κυρίως από νέους και φοιτητές. Όλοι απολάμβαναν τα αυθεντικά μαγειρέματα της Βασίλως και τα ψητά του ψήστη Νίκου, των Καρβούνηδων, όπως αγαπούσαν να τους αποκαλούν φίλοι - θαμώνες. Οι συζητήσεις στην Ταβέρνα ήταν πολύωρες και συνοδεύονταν από κάποιο μπουζούκι ή κιθάρα, και το τραγούδι γρήγορα άρχιζε. Πολλές οι φορές, που ο Νίκος Καρβούνης με το χαρακτηριστικό του ύφος και το ποτηράκι του, τελειώνοντας τη δουλειά του, καλούνταν στις παρέες και συμμετείχε στις κουβέντες τους και το κέφι - γλέντι τους. πολλές εκδηλώσεις και γλέντια οργανώθηκαν και έγιναν στην ταβέρνα του Καρβούνη, είτε αυθόρμητα είτε για κάποια γιορτή. Χαρακτηριστικές ήταν οι φοιτητικές βραδιές που οργανώνονταν στην ταβέρνα. Ιδιαίτερες ήταν εκείνες που γινόταν για την αποφοίτηση κάποιου φοιτητή-ιας. Κατά την διάρκεια του γλεντιού, αναρτούσαν στην ταβέρνα το - τα πτυχία, υπογραμμένα και από τον Νίκο Καρβούνη. Σημαντική ήταν το 1981 η βραδιά όταν διοργανώθηκε στην ταβέρνα του Καρβούνη Οι νύχτες του χειμώνα, τραπέζι προς τιμή του Χαρίλαου Φλωράκη, μετά από ομιλία που απηύθυνε στους κατοίκους της Ελεούσας και της περιοχής. Η Ταβέρνα είχε πλέον γνωστή και είχε καθιερωθεί στον χώρο της εστίασης στην περιοχή, και είχε μπει στην καθημερινή ψυχαγωγία των ανθρώπων, μεσημέρι - βράδι. Οι Νίκο και Βασιλική Καρβούνη είχαν αφήσει τις αγροτοκτηνοτροοφικές τους εργασίες, κρατώντας λίγες για τις ανάγκες της ταβέρνας τους. Ασχολήθηκαν κυρίως με την ταβέρνα με το ήθος που πάντα τους χαρακτήριζε και προσπάθησαν για υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών.

1981

Στο κλίμα αυτό άρχισαν το 1981, να μπαίνουν πιο ενεργά στη λειτουργία της ταβέρνας ο Χρίστος και ο Σωτήρης, παιδιά του Νίκου και Βασιλικής Καρβούνη. Η δεύτερη γενιά των Καρβούνη έμπαινε πλέον ενεργά στον χώρο της εστίασης. Ο Χρίστος και ο Σωτήρης ήταν μεγαλωμένοι στο κλίμα της λειτουργίας και της εικόνας της ταβέρνας και έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για την δουλειά και της βελτίωση της. Όπως κι οι γονείς τους διέπονταν κι αυτοί από ευγένεια, φιλικότητα και αυθεντικότητα. Παράλληλα με την δουλειά τους στη λειτουργία της "Ταβέρνας Οι νύχτες του χειμώνα" οι Αφοι Καρβούνη οραματίζονται και νέες δραστηριότητες.

1991

Το 1991 αποφασίζουν να δημιουργήσουν νέα επιχείρηση στον χώρο της εστίασης, με το καθιερωμένο τους όνομα "ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ", σε νέο ιδιόκτητο χώρο στην Ελεούσα. Η νέα τους δραστηριότητα έγινε στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στη θέση Φτέρες - Πηγάδια Ντανγκίλ απέναντι από το Γυμνάσιο-Λύκειο Ελεούσας.

1993

Από το 1993 η νέα τους επιχείρηση λειτουργεί στις μεγάλες και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, με ειδικό σήμα, και πάντα με την γνωστή ποιότητα της οικογένειας Καρβούνη και προσπάθεια για μεγαλύτερη βελτίωση. Στον καλαίσθητο χώρο των αιθουσών ΑΡΙΑΔΝΗ και ΔΙΟΝΥΣΟΣ, οι οποίες με το ενιαίο τους, άνοιγμα έχουν χωρητικότητα 800 άτομα, πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεων με κοινωνικό, ευρύτερα πολιτιστικό και πολιτικό περιεχόμενο, που διοργανώνουν οι Αφοι Καρβούνη, ιδιώτες και φορείς. Λαϊκοί και έντεχνοι καλλιτέχνες, συνόδευαν τους θαμώνες στην ψυχαγωγία τους κατά τις εκδηλώσεις. Σε διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ταβέρνα, παραβρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού και του ευρύτερου πολιτιστικού και κοινωνικού χώρου. Ο Χρίστος και ο Σωτήρης και στην καινούρια επιχείρησή τους, συνεχίζουν με επαγγελματισμό απεριόριστο με αυθεντικό ήθος που διδάχτηκαν από τους γονείς τους και οι ίδιοι καλλιεργούν. Συμπεριφέρονται με απεριόριστο σεβασμό και φιλική διάθεση προς τους εργαζόμενους, και με συνέπεια και ευγένεια προς τους προμηθευτές και προς οποιονδήποτε άλλον συνεργάτη τους.

2015

Το 2015 οι Αφοι Καρβούνη διευρύνουν την παροχή των υπηρεσιών τους στον χώρο του κέτερινγκ. Αναλαμβάνουν την μαζική προετοιμασία - παροχή έτοιμων γευμάτων σε σχολεία του Ν. Ιωαννίνων. Εγγύηση και σ' αυτή τους τη δράση, υπήρξε ο σεβασμός προς τα παιδιά και η ποιότητα των προϊόντων τους. Για τους λόγου αυτούς οι θεσμοί της Τ.Α. και της εκπαίδευσης τους εμπιστεύτηκαν. Για τους ίδιους λόγους και πάλι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς Προστασίας Προσφύγων, την ίδια περίοδο τους εμπιστεύτηκαν, και οι Αφοι Καρβούνη ανέλαβαν την προετοιμασία και παροχή γευμάτων σε δομές προσφύγων της δημόσιας Διοίκησης στον νομό Ιωανννίνων. Για την διεκπεραίωση των υπηρεσιών τους στον χώρο της μαζικής εστίασης, αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες στο χώρο του κέτερινγκ, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι Αφοι Καρβούνη διαθέτουν το απαραίτητο εργατικό δυναμικό, τον ανάλογο εξοπλισμό κουζίνας και μεταφορά με ιδιόκτητα καινούρια φορτηγά. Έχουν την δυνατότητα, στη μαζική εστίαση, να παρέχουν ημερησίως φαγητό για περισσότερα από 3000 άτομα. Πάντοτε η σχέση με το εργατικό προσωπικό διέπετε απόλυτα από το εργατικό δίκαιο. Και όσο αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό, σταθερό και μετακινούμενο, φροντίζουν να λειτουργούν με βάση τη νομοθεσία δημόσιας υγείας και τους κανόνες του ΚΟΚ για τα οχήματά τους.

2020

Το 2020, μετά από μία πολύχρονη και επιτυχημένη πορεία σε χώρους πάντα της εστίασης, οι Αφοι Καρβούνη αποφασίζουν μία ακόμη επέκταση των δραστηριοτήτων τους και σε άλλους τομείς της εστίασης με επωνυμία "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΡΒΟΥΝΗ", διαμορφώνοντας και το σήμα τους σε νέα μορφή. Για την επαγγελματική πορεία του Χρίστου και του Σωτήρη Καρβούνη, αρχίζει πλέον ένας ακόμη σταθμός ως "ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ ΚΑΡΒΟΥΝΗ". Κινούνται στα Γιάννενα και την Θεσσαλονίκη, με παροχή υπηρεσιών στην μαζική εστίαση και πάλι, στον χώρο των κυλικείων. Αναλαμβάνουν την λειτουργία του ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ στα Γιάννενα. Δημιουργούν, παράλληλα με το νέο κεντρικό τους σήμα, και ένα ειδικό σήμα για την λειτουργία στο κυλικείο στο Χατζηκώστα. Την ίδια περίοδο αναλαμβάνουν και στη Θεσσαλονίκη τη λειτουργία ενός ακόμα κυλικείου στο ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΚΕΜΣ. Δημιουργού κι εκεί ένα ειδικό σήμα, "ΕΚΕΜΣ", για τις υπηρεσίες τους στο κυλικείο του στρατοπέδου.

2021

Το 2021 στη λειτουργία του κυλικείου ΕΚΕΜΣ στη Θεσσαλονίκη, άρχισαν ενεργά να συμμετέχουν οι Νίκος και Μάριο Καρβούνη. Είναι παιδιά του Χρίστου Καρβούνη και της Έφης Στάμου. Τα παιδιά συμμετέχουν με μεγάλη υπευθυνότητα στη λειτουργεία του κυλικείου, παράλληλα με τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο. Έτσι αρχίζει και η τρίτη γενιά της οικογένειας Καρβούνη, να μπαίνει ενεργά στον χώρο της εστίασης, με την ενεργοποίηση των Νίκου και Μάριου στην "Επιχείρηση Καρβούνη". Η συμμετοχή νέων ανθρώπων στις δράσεις της επιχείρησης, θα συμβάλλει στην μεγαλύτερη ανάπτυξή της και με το μεγάλο ενδιαφέρον των Νίκου και Μάριου και με νέες αντιλήψεις τους, για τον σχεδιασμό της Επιχείρησης Καρβούνη. Οι πολλές και επιτυχημένες δραστηριότητες της "Επιχείρησης Καρβούνη" δημιουργούν στους Αφους Καρβούνη, πολύ περισσότερες υποχρεώσεις για της διατήρηση της ποιότητας και της επιτυχίας τους. Για να ανταποκρίνονται καθημερινά στις αυξημένες τους υποχρεώσεις τους ενδιαφέρθηκαν έντονα για τον τομέα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΕΧΝΩΓΝΟΣΙΑΣ τροφίμων - φαγητών.

2024

Το 2020 στον τομέα τεχνολογίας - τεχνογνωσίας την Επιχείρηση Καρβούνη, ενεργό ρόλο έχει αναλάβει η Έφη Στάμου, σύζυγος του Χρίστου Καρβούνη, μέλος κι αυτή της οικογένειας Καρβούνη. Η Έφη Σάμου έχει σπουδάσει Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης και Αρχιμάγειρας και έχει πάρει πιστοποίηση ΣΕΦ. Είναι υπεύθυνη στην Επιχείρηση Καρβούνη για τα τρόφιμα, την δημιουργία των φαγητών και κάθε είδους εδέσματος. Η ίδια έχει την ευθύνη και για την τελική εικόνα των φαγητών - εδεσμάτων πριν σερβιριστούν στην ταβέρνα και στις υπόλοιπες δράσεις της Επιχείρησης Καρβούνη. Στον τομέα των εγκαταστάσεων και του τεχνολογικού εξοπλισμού οι Χ. και Σ. Καρβούνη, για να ανταποκρίνονται αντάξια και έγκαιρα στην εμπιστοσύνη των πελατών τους προχώρησαν κατά διαστήματα, σε ανακαίνιση των εγκαταστάσεών τους και σε ανανέωση και αύξηση και σε εξυγχρονισμό του εξοπλισμού της επιχείρησής τους. Όλες οι ενέργειές τους αφορούν τις κεντρικές κτιριακές τους εγκαταστάσεις, τις αίθουσες ΑΡΙΑΔΝΗ και ΔΙΟΝΥΣΟΣ, καθώς και τον εξοπλισμό και τους χώρους παρασκευής, συντήρησης και αποθήκευσης των φαγητών και των πρώτων υλών. Σοβαρή ανανέωση και εξυγχρονισμό πραγματοποιούν και στον εξοπλισμό για τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς ή και κλειστούς χώρους, που οργανώνουν ιδιώτες ή φορείς. Ο εκσυγχρονισμός του σταθερού και του μετακινούμενου εξοπλισμού της επιχείρησης γίνεται πάντα σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις εστίασης. Το κεντρικό σήμα της ''Επιχείρησης Καρβούνη'' καθώς και τα επί μέρους σήματα των δράσεων τους στα κέτερινγκ και τα κυλικεία, αποτελούν τη συνέχεια του μεγάλου σήματος της οικογένειας ΚΑΡΒΟΥΝΗ, που είναι το ήθος τους, η συνέπεια στις συνεργασίες και η σταθερά καλή ποιότητα των προϊόντων που προσφέρουν από το 1978 μέχρι και σήμερα. Από την πρώτη γενιά με τον Νίκο και Βασιλική Καρβούνη το 1978, την δεύτερη γενιά με το τους Χρίστο και Σωτήρη το 1999 και την τρίτη γενιά με τους Νίκο και Μάριο το 2021, όλοι δουλέψαν και δουλεύουν με μεράκι στην Ταβέρνα κι αργότερα στην Επιχείρηση Καρβούνη. Τους χαρακτηρίζει ακόμα η αυθεντική - φιλική διάθεση και ο σεβασμός για τους ανθρώπους, είτε είναι οι εργαζόμενοι, είτε είναι οι θαμώνες, είτε είναι οποιοιδήποτε συνεργάτες τους. Χαρακτηριστικά που θα κοσμούν κάθε προσπάθειά τους για την ανάδειξη της Επιχείρησης Καρβούνη και σε άλλες ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Χαρακτηριστικά που θα κοσμούν και κάθε νέο μέλος της οικογένειας Καρβούνη αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί στην επιχείρησή τους.